Unipussit vertailussa

Oletko kuullut unipussista? Jos sinulla on lähipiirissäsi vauva tai taapero, luultavasti tunnet tämän hienon keksinnön. Unipussissa napero nukkuu tyytyväisenä mukavan lämpöisissä oloissa. Lämpimänä pitäminen onkin tärkeää vauvan elimistön kehittymisen kannalta. Varsinkin 6–18 kuukautta vanha vauva liikkuu paljon nukkuessaan, jolloin peittokin voi valahtaa pois vauvan päältä. Unipussin kanssa ei tällaista ongelmaa ole. Tasaisen lämpimissä oloissa vauva myös nukkuu rauhallisemmin. Oma unipussi on kätevä ottaa mukaan minne vain; tuttu pussi helpottaa naperon nukahtamista vieraissakin oloissa.

Mikä parhainta, unipussista ei tarvitse koskaan luopua: unipusseja valmistetaan ja myydään myös aikuisille! Unipussi helpottaa retkeilijän elämää, sillä vaikka unipussissa on kaikki samassa paketissa – aluslakana, peitto ja tyynyliina – se kääriytyy pieneksi rullaksi, minkä saa helposti mahtumaan matkalaukkuun tai rinkkaan. Unipussi sopii asuntovaunuun, veneeseen ja mökille. Unipussi tai pari kannattaa hankkia myös vieraskäyttöön, sillä sen avulla vieraspeti on äkkiä tehty sohvalle ilmestyneelle yllätysvieraalle. Kääräiset vain rullan auki, niin peti on valmis. Vieraan lähdettyä peti on yhtä helppo purkaa, eikä pyykkiäkään tule kuin yhden kevyen vanupeitteen verran.

Millaisia unipusseja löytyy markkinoilta?

Pussilakanaa pidetään suomalaisena keksintönä. Finlaysonin vuonna 1964 innovoimaa tuotetta usein tituleerataan siksi ensimmäiseksi pussilakanaksi, vaikka erilaisia pussilakanoita on aiemminkin ollut olemassa – liekö sitten pussilakanan ”esiasteita” esimerkiksi 1930-luvun kirjoissa esitellyt mallit. 1960- ja 1970-luvuilla pussilakanat olivat hienoja ylellisyystuotteita, eivätkä kaikki tienneet, miten niitä tuli käyttää. Jotkut repivät pussilakanan puolikkaat irti toisistaan, toiset taas ryömivät itse pussiin nukkumaan. Tästä virheolettamuksesta kasvoi idea unipussista.

Aikuisille valmistetut unipussit ovat yleensä Suomessa suunniteltuja, 100-prosenttisesta puuvillasta tehtyjä kokonaisuuksia. Unipussin päällisessä on ohut täyte, useimmiten polyesteriä. Kuviointi on aikuisten makuupusseissa selkeää, graafista ja melko hillittyä. 


Vauvojen ja pikkulasten unipussi on lapsen päälle puettava puuvilla- tai puuvilla-polyesteri-tekstiili. Vauva voidaan siirtää kapaloista unipussiin siinä vaiheessa, kun hän osaa kääntyä itse vatsalleen tai selälleen – näin kädet jäävät vapaaksi kääntyilyä varten. Jalat ovat väljässä pussissa, ja kädet joko hihoissa tai vapaina, jolloin unipussi kiinnitetään neppareilla olkapäiden yli. Lasten unipusseissa on tyypillisesti iloisia kuvioita, suloisia yksityiskohtia ja paljon vaaleanpunaista tai -sinistä. Markkinoilla on myös merinovillaisia unipusseja. Merinovilla on erinomainen vaihtoehto vanutäytteisille puuvillapusseille, sillä se on hengittävä materiaali. Merinovilla lämmittää juuri sopivasti, eikä karhi. Silkkiseltä ja mukavalta iholla tuntuva merinovillapussi on mainio investointi, sillä se pysyy hyvänä pidempään kuin sekoitepuuvillaiset unipussit. Mitkä ovat tärkeitä ominaisuuksia unipusseille? 

Aikuisen unipussin tärkein ominaisuus on keveys ja pieneen tilaan mahtuminen, jotta unipussin säilyttäminen ja kuljettaminen on mahdollisimman vaivatonta. Pehmeä puuvilla tekee tässä makuupussin kaltaisessa tuotteessa nukkumisesta miellyttävää.

Vauvojen tai lasten unipussin tulee olla sellainen, jossa vauva tykkää nukkua. Pussi ei saa siis olla liian tiukka, eikä liian kuuma. Vetoketjun pitää olla nikkelitön, ja sekä vetoketjun että pussin saumojen on oltava ommeltu niin, että ne eivät paina vauvan herkkää ihoa. 


Mitä unipussi maksaa?

Aikuisten unipussi maksaa noin 70 euroa. Lasten unipussit maksavat paristakymmenestä eurosta ylöspäin – kalleimmista ja laadukkaimmista saat pulittaa jopa yli 70 euroa. Esimerkiksi juuri merinovillaiset unipussit ovat näitä hintavampia vaihtoehtoja. Merinovillainen unipussi on kuitenkin erittäin kestävä, ja sillä on hyvä jälleenmyyntiarvo. Villavaatetta ei juuri tarvitse pestä, sillä se hylkii likaa. Useimmiten pelkkä tuuletus riittää merinovillaisen unipussin pesemiseksi. Kaikista edullisimmat unipussit eivät ole täyttä puuvillaa eivätkä luomulaatua, joten ne eivät ole yhtä laadukkaita tai kestäviä.